Flyktingehistorier

Siden 2020 har Dype Røtter jobbet med 22 flyktninger som har kommet til Norge med liten eller ingen utdanning fra sitt hjemland. Vårt mål er å støtte dem på måter som gjør at de kan forbedre sitt norske språknivå, bli mer integrert i det norske samfunnet og få lønnet arbeid og dermed økonomisk selvstendighet.

Etter hvert som Dype Røtter reiser videre langs veien for regenerativt landbruk, har vi lagt merke til at noen av ferdighetene som vi lærer for første gang, har noen av våre deltakere praktisert i sine hjemland i mange år. Vi kan lære mye av dem!

Hvor har de kommet fra?

Så langt har vi jobbet med personer som har kommet til Norge fra Syria, Afghanistan, Tyrkia, Eritrea, Kongo og Sør-Sudan. I noen tilfeller gikk flyttingen fra eget land til Norge ganske raskt, men i noen tilfeller tvert imot – to damer som vi jobbet med fra Kongo var i Uganda i 14 år før de kom til Norge. En familie fra Sør-Sudan bodde i Ugandas største flyktningleir (Bidibidi) i 6 år før de kunne komme til Norge. Flyktningeleiren var på den tiden hjem til over 270 000 mennesker på flukt fra borgerkrigen i Sør-Sudan.

Her er noen av deres historier, øyeblikk og prestasjoner.

Å dyrke grønnsaker, sette røtter

Utplanting
Utplanting
Familiedag
Familiedag
Bygge drivhuset
Bygge drivhuset
Farge fra markedshagen
Farger fra markedshagen
Lære ord med hjelpe fra bilder
Lære ord med hjelp fra bilder
Innhøstingsdagen
Innhøstingsdagen
dype-røtter-urban-dyrking-integrering
Utplanting
Veiing av poteter
Veiing av poteter
Dype Røtter drivhus yoga
Dype Røtter drivhus yoga
Lære afrikanske ferdigheter
Lære afrikanske ferdigheter
NOrsk og afrikansk grønnsakskasser
Afrikanske ferdigheter i Norge
Kjempe gulrøtter
Kjempe-gulrøtter

HVORFOR HAR DE KOMMET TIL NORGE?

FN anslår dødstallet fra den syriske konflikten til 306.000, med 13,5 millioner fordrevne borgere. I Sør-Sudan er dødstallet fra den siste konflikten estimert til 400 000, med rundt 2,5 millioner innbyggere fordrevet til andre land og rundt 6 millioner sultet i 2017. I Afghanistan er dødstallet fra den siste konflikten estimert til 176 000, mens FN anslår at 3,1 millioner har blitt fordrevet. I Den demokratiske republikken Kongo har konflikt ført til døden til 5,4 millioner siden 1998.

Når vi hører noen av livshistoriene til menneskene vi jobber med, hører vi om familier som er fordrevet og spredt over forskjellige kontinenter. Vi hører om barn som fortsatt er i Afrika som ikke kan besøkes av kostnadsgrunner. Vi blir fortalt om kjære familiemedlemmer som også har forlatt hjemlandet, men som har fått opphold i Canada eller USA og er for langt unna til å besøke dem. Det er ofte slik at hjemmene deres i opprinnelseslandet ikke lenger er der.

Lage mat, utvikle arbeidsferdigheter

På praksis i kafeen
På praksis i kafeen
Kafe praksis
Kafe-praksis
Dype Røtter tomater
Dype Røtter tomater
Kaféteamet - Kongo, Syria, Norge, Tyskland, Skottland
Kaféteamet – Kongo, Syria, Norge, Tyskland, Skottland
Lunsj laget med ingredienser dyrket på gården
Kafe terrassen
Kafe terrassen
Kafe praksis og mat servering
Kafe-praksis og matservering
Lære afrikanske ferdigheter
Dype Røtter gårdsbutikk og kafe
Kafe Spire kaker

Snakker, lytter, ler, lager ting av høy kvalitet sammen.

Tradisjonelle teknikker
Tradisjonelle teknikker
Dagene høster
Høstedager
Nyter øyeblikket
Nyter øyeblikket
Integrering
Å ha en latter.
Lage julekranser
Lage julekranser
Kafe-lunsj
De første dagene
De første dagene
Innhøstingsdagen
Innhøstingsdagen
Grønnsakskasser
Grønnsakskasser
Dype Røtter syltetøy
Dype Røtter syltetøy
Dype Røtter grønnsaker
Dype Røtter grønnsaker

Jeg kommer fra Kongo. Jeg bodde 14 år i Uganda før jeg kom til Norge. Jeg er gift og jeg er 49 år. Jeg had sju barn, to jenter og fem gutter. Jeg snakker swahili og litt Norsk.

I Uganda laget jeg chapati og solgt på markedet. Jeg dyrket bønner, mais, ris, søtpotet, kassawa, kål og poteter til familien min i Kongo.

Jeg vil først snakke norsk og skrive litt norsk. Det er viktig for meg. Etterpå vil jeg jobbe. Jeg er flink til å jobbe. Jeg kan gjøre foskjellig. Jeg kan vaske og jeg kan plante blomster. Jeg liker å gå på tur med Røde Kors i helgene. Vi går på tur foskjellige steder i Trondheim. Jeg liker å lage motama borez. Det er mat fra Kongo.

Jeg liker Norge. Jeg liker demokrati og fred. Jeg liker gratis skole. Jeg liker å gå på skole. Jeg liker at sykehus er gratis.

Deltaker, Dype Røtter

Hva skjer etterpå?

Vi ønsker å gi trinn på stigen mot integrering og sysselsetting, trinn som vi opplever mangler eller er vanskelig tilgjengelig i Norge. Vi tror at ved å gjøre dette i samarbeid med INN, TROVO og NAV kan vi gjøre det mer sannsynlig at denne målgruppen blir integrert og får lønnet arbeid. Det er slik i Norge at mange fra denne målgruppen ikke oppnår noen av disse tingene.

Vi er veldig glade for å se en rekke av våre tidligere deltakere i ordinær praksis eller lønnet arbeid samtidig som de fortsetter med sine norskstudier. Vi kan føre opp DNB, TROVO, ISS og Dype Røtter som arbeidsdestinasjoner for disse personene. De er der de er på grunn av deres harde arbeid og besluttsomhet. Vi håper at vi har gitt dem litt støtte og selvtillit på veien.